Dyniowe drożdżówki z cynamonem

Sezon dyniowy zaczął się na dobre. Ostatnio w ogródku zerwaliśmy dynię która ważyła 7,7 kg. To teraz trzeba to wszystko przerobić! :) Dzisiejsza propozycja to lekko ulepszona wersja cynamonowych drożdżówek. Tym  razem do ciasta dodajemy puree dyniowe, dzięki czemu ciasto jest bardziej delikatne, puszyste i bardzo aromatyczne. Polecam wszystkim miłośnikom cynamonu i ciasta drożdżowego.

Składniki na 12 sztuk

Puree z dyni :
  • 0,5 kg dyni (po obraniu ze skóry i wydrążeniu środka powinno pozostać ok 250g dyni)


Ciasto
Zaczyn
    • 50 ml mleka
    • 20 g drożdży świeżych
    • łyżka cukru
    • łyżka mąki 
    • 50 g masła 
    • ½ szklanki mleka
    • ½ szklanki cukru
    • 4 - 4 ¾ szklanki mąki
    • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    • ¼ łyżeczki imbiru
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • ½ łyżeczki soli
    • puree dyniowe

      Nadzienie
        •  50 g masła
        • szklanka cukru
        • 2 łyżki cynamonu
        Lukier
        • 1½ szklanki cukru pudru
        • 4 łyżki wody

        Piekarnik nagrzewamy do 150oC

        Dynię obieramy ze skóry, a następnie za pomocą łyżki wydrążamy w dyni środek, usuwając gąbczasty miąższ z nasionami. Wydrążoną w ten sposób dynię kroimy na 5 części, które układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy dynię przez 30 minut.

        Upieczoną dynię wrzucamy do misy blendera, dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową i imbir. Miksujemy za pomocą blendera na gładkie puree.

        Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Podgrzewamy w małym rondelku 50 ml mleka tak, aby było ciepłe ale nie gorące. Zdejmujemy je z ognia. Wsypujemy do niego pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszam do połączenia składników, odstawiamy w ciepłe na ok 15 minut by zaczyn podwoił swoją objętość.

        Masło roztapiamy. Odkładamy na bok do przestygnięcia.
        Mleko podgrzewamy z cukrem, tak by cukier się rozpuścił, a mleko było ciepłe.
        Do dużej miski przesiewamy 4 szklanki mąki. Dodajemy sól, gałkę muszkatołową,imbir, cynamon mleko, puree dyniowe i zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto do połączenia składników.
        Następnie dodajemy masło. Kontynuujemy wyrabiania ciasta. W tym momencie możemy dodać stopniowo, w zależności od potrzeby 1/2 do 3/4 szklanki mąki. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i zacznie lekko odchodzić od ręki i ścianek miski. Posypujemy ciasto leciutko mąką i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem miski.
        Odkładamy ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 1-1,5h.

        Kiedy ciasto wyrośnie, roztapiamy  w rondelku masło, a cukier mieszamy z cynamonem. Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Posypujemy je lekko mąką. Rozwałkowujemy ciastko na prostokąt o wymiarach 30x60 cm. Smarujemy ciasto roztopionym masłem. Wzdłuż dłuższych boków zostawiamy nieposmarowany pasek ciasta o grubości około 1-2 cm. Ciasto posypujemy po całej posmarowanej powierzchni mieszanką cynamonu i cukru. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku w rulon, dokładnie je sklejamy. Kroimy ciasto na 12 części ostrym nożem. Układamy drożdżówki na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia. 

        Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
        Pieczemy drożdżówki przez 20 minut.
        Cukier ucieramy z wodą na gęsty lukier, za pomocą łyżki. Polewamy nim lekko przestygnięte drożdżówki. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. 

        Smacznego ;) 

            Drożdżówki przed pieczeniem...

        ... i po upieczeniu
        Przepis bierze udział w akcji:

        Dynia na słodko i słono

        3 komentarze:

        1. Jestem miłośniczką dyni, cynamonu i drożdżówek, poproszę jedną:)

          OdpowiedzUsuń
        2. Mają piękny kolor! Smakują na pewno obłędnie :)

          OdpowiedzUsuń
        3. Świetne, uwielbiam rollsy, też chętnie używam dyni w drożdżowych wypiekach :D

          OdpowiedzUsuń