Rabarbarowe cupcakes z kremem z mascarpone, imbiru i kardamonu


Dla mnie sezon rabarbarowy ciągle trwa, chociaż mam nadzieję, że już za niedługo pojawią się przepisy na słodkości z truskawkami. Póki co polecam te pyszne babeczki z delikatnym kremem z mascarpone i miodu, przełamanym odrobiną imbiru. Krem nie ma dodatku cukru, dzięki czemu jest bardzo lekki i pod zębami nic nam nie skrzypi ;) Jeśli macie w swoich zapasach kardamon, polecam go do rabarbaru, ponieważ nadaje on charakterystyczny aromat. Natomiast jeśli macie za dużo rabarbaru, dodatkowo zachęcam do zrobienia tej lemoniady. Dla mnie idealne połączenie na gorący dzień.

Składniki na 12 sztuk

Babeczki
200 g mąki
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 jajka
100 g masła
125 ml śmietany 18%
150 g rabarbaru

Sos rabarbarowy
100 g rabarbaru
100 ml wody
3 łyżki cukru
¼  łyżeczki mielonego kardamonu

Krem
250g serka mascarpone
100g jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
2cm korzenia imbiru


Babeczki
Piekarnik nagrzewamy do 180C. Formę na muffiny wykładamy papilotkami
Masło rozpuszczamy.
Rabarbar kroimy na 1,5 cm kostkę.
W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól.
Gdy masło przestygnie mieszamy je z  jajkami i śmietaną.
Łączymy mokre składniki z suchymi. Dodajemy rabarbar, mieszamy szpatułką. Przekładamy ciasto równomiernie do papilotek. Pieczemy 20-22 minut. 
Wyciągamy z piekarnika, studzimy na kratce. 

Sos rabarbarowy
W międzyczasie przygotowujemy sos rabarbarowy. Rabarbar kroimy na kostkę ok 2cm. Wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i kardamon. Stawiamy na ogniu. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze na małym ogniu przez 5 minut, nie dłużej, by rabarbar nie stał się zbyt miękki. Ściągamy z ognia. Odcedzamy rabarbar przez sitko, przerzucamy do miseczki a sos wlewamy z powrotem do rondelka i gotujemy jeszcze ok 10-15 minut aż zgęstnieje. Studzimy. Kiedy przestygnie, przelewamy do rabarbaru.

Krem
Mascarpone wkładamy do miski, dodajemy jogurt i miód. Imbir obieramy i ścieramy na małych oczkach. Wszystko delikatnie mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Wkładamy krem do lodówki na minimum 30 minut.

Kiedy wszystko jest gotowe, na babeczki wykładamy krem, a następnie sos rabarbarowy. 

Smacznego ;)






1 komentarz: