Lemoniada Jeżynowa

Trochę czuję, że lekko przesadzam z tymi lemoniadami, ale nazbierałam tyle jeżyn, że wystarczyły na lody, drożdżówki i jeszcze sporo zostało. Szkoda więc byłoby nie wykorzystać ich właśnie na lemoniadę, skoro wciąż mamy taką piękną pogodę.

Składniki 
  • 1 kg jeżyn
  • 1,5 litra wody
  • 1 szklanka cukru
Do podania
  • Sprite
  • Plasterki cytryny lub limonki
  • lód

Jeżyny płuczemy w zimnej wodzie. Wrzucamy je do rondla, zalewamy wodą, wsypujemy cukier. Stawiamy na dużym ogniu. Gdy jeżyny zaczną się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy je przez 15 minut. Przelewamy syrop przez gęste sitko, przecieramy resztki owoców, pestki.

Odkładamy syrop do wystygnięcia na około 40 minut. Następnie wkładamy go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej  na całą noc.

Syrop nalewamy do połowy szklanki, dopełniamy spritem. Podajemy z lodem i plasterkami cytryny lub limonki.

Smacznego ;)

Przepis bierze udział w akcjach:

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!Letnie Orzeźwienie 2014 Jeżyny 2014

1 komentarz:

  1. Ja zbieram jeżyny partiami - trochę na ciasto, trochę na co innego :)
    Pyszna musiała być taka lemoniada :)

    OdpowiedzUsuń