Trochę czuję, że lekko przesadzam z tymi lemoniadami, ale nazbierałam tyle jeżyn, że wystarczyły na lody, drożdżówki i jeszcze sporo zostało. Szkoda więc byłoby nie wykorzystać ich właśnie na lemoniadę, skoro wciąż mamy taką piękną pogodę.
Składniki
- 1 kg jeżyn
- 1,5 litra wody
- 1 szklanka cukru
- Sprite
- Plasterki cytryny lub limonki
- lód
Jeżyny płuczemy w zimnej wodzie. Wrzucamy je do rondla, zalewamy wodą, wsypujemy cukier. Stawiamy na dużym ogniu. Gdy jeżyny zaczną się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy je przez 15 minut. Przelewamy syrop przez gęste sitko, przecieramy resztki owoców, pestki.
Odkładamy syrop do wystygnięcia na około 40 minut. Następnie wkładamy go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Syrop nalewamy do połowy szklanki, dopełniamy spritem. Podajemy z lodem i plasterkami cytryny lub limonki.
Smacznego ;)
Przepis bierze udział w akcjach:




Ja zbieram jeżyny partiami - trochę na ciasto, trochę na co innego :)
OdpowiedzUsuńPyszna musiała być taka lemoniada :)