Miętowy mus czekoladowy na jogurcie greckim

Mięta z czekoladą to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Dlatego, kiedy zdecydowałam zrobić mus czekoladowy, pomyślałam, żeby troszkę go "podkręcić" dodając krople miętowe. Wyszło idealnie! Dodatkowo mus zrobiony został na jogurcie greckim, zamiast śmietanie, dzięki czemu jest on przynajmniej odrobinę zdrowszy ;)
 
Składniki na 8 porcji
5 jajek
1 ¼ szklanki jogurtu greckiego
1/3 szklanki cukru
3 łyżki mąki
Szczypta soli
400 g czekolady gorzkiej
krople miętowe

Do ozdoby
liście mięty
truskawki 

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka, jogurt, mąkę, sól i ok 50 kropli miętowych mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Stawiamy na małym ogniu. Cały czas mieszając gotujemym aż zacznie gęstnieć. Kiedy poczujemy, że zaczyna gęstnieć, ściągamy z ognia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy z masą budyniową, odstawiamy do przestudzenia. 

Białką ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy masę czekoladową i delikatnie mieszamy do połączenia. Gotowy mus przekładamy do foremek. Przyozdabiamy truskawkami i liśćmi mięty.   Wkładamy do lodówki, chłodzimy przez minimum godzinę. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz