Składniki na 8 porcji
5 jajek
1 ¼ szklanki
jogurtu greckiego
1/3 szklanki
cukru
3 łyżki mąki
Szczypta soli
400 g czekolady
gorzkiej
krople miętowe
Do ozdoby
liście mięty
truskawki
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka, jogurt, mąkę, sól i ok 50 kropli miętowych mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Stawiamy na małym ogniu. Cały czas mieszając gotujemym aż zacznie gęstnieć. Kiedy poczujemy, że zaczyna gęstnieć, ściągamy z ognia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy z masą budyniową, odstawiamy do przestudzenia.
Białką ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy masę czekoladową i delikatnie mieszamy do połączenia. Gotowy mus przekładamy do foremek. Przyozdabiamy truskawkami i liśćmi mięty. Wkładamy do lodówki, chłodzimy przez minimum godzinę. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz