Miało być drożdżowe z truskawkami. Jednak dzień był zdecydowanie jednym z tych: "nie ma szans, żebym dziś wyrabiała ciasto drożdżowe i jeszcze się martwiła czy na pewno wyrośnie". W związku z tym zdecydowałam się na bezstresowe kruche ciasteczka z rabarbarem, truskawkami, polane lukrem. Bez żadnych kompleksów mogą zastąpić nawet najlepsze drożdżówki.
3 1/4 szklanka mąki
3 łyżki cukru
3 łyżeczki soli
300g zimnego masła
75 ml zimnej wódki
300g truskawek
150g rabarbaru
1/3 szklanki cukru
sok z połowy cytryny
łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
Lukier
Szklanka cukru pudru
4 łyżeczki gorącej wody
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier, sól i masło. Wyrabiamy. Kiedy powstaną duże okruchy, dodajemy wódkę, wyrabiamy do powstania gładkiego ciasta. Dzielimy ciasto na dwie części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy jabłkowo rabarbarowe nadzienie
Truskawki i rabarbar kroimy w kostkę o grubości ok 5-8mm. Wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy, odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180C
Wyciągamy połowę ciasta z lodówki. Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5mm. Okrągłą wycinarką lub kieliszkiem wycinamy koła o średnicy ok 8cm. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Przekładamy na 15 minut do zamrażarki.
Cały proces powtarzamy z drugą połową ciast.
Wykładamy ciasto z zamrażarki. Na połowę wyciętych kół nakładamy nadzienie rabarbarowo-truskawkowe. Brzegi smarujemy zimną wodą. Nakładamy na wierzch drugie kółko. Sklejamy na brzegach, widelcem dogniatamy brzegi. Na wierzchu robimy po 3 nacięcia.
Jajko roztrzepujemy. Smarujemy dokładnie wierzch ciastek.
Pieczemy ciasteczka przez 20-25 minut, do złotego koloru. Studzimy na kratce.
Przygotowujemy lukier. Cukier puder zalewamy gorącą wodą. Ucieramy łyżeczką do powstania gładkiego lukru. Polewamy po przestudzonych ciasteczkach.
Smacznego ;)
Wyglądają obłędnie. Myślę, że to zdecydowanie godna alternatywa dla drożdżowego!
OdpowiedzUsuń