Cytrynowe cupcakes z kremem truskawkowym

W końcu pogoda dopisuje.W taki gorąc nie zawsze mamy ochotę coś jeść, no ale przecież czasem trzeba, np. w trakcie jakichś uroczystości, imprez lub, gdy po prostu przyjdzie nam ochota na słodkie. W takim wypadku polecam orzeźwiające cytrynowe babeczki z kremem truskawkowym. Akurat w sam raz teraz, kiedy powoli zaczyna się sezon na pyszne polskie truskawki.

Składniki na 18 sztuk

Cytrynowe babeczki

150g truskawek pokrojonych w kosteczkę

2 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

100g masła
3 jajka
1 szklanka cukru
250g jogurtu naturalnego
sok wyciśnięty z dwóch cytryn
skórka otarta z cytryny

Krem truskawkowy
150 g truskawek na pure
200g masła
2 szklanki cukru pudru

150g truskawek pokrojonych w kosteczkę


Dodatkowo
18 małych truskawek

Piekarnik nastawiamy na 180C.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
150g truskawek kroimy na drobną kostkę.
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy w rondelku.
Jajka ucieramy z cukrem, na puszystą masę. Dodajemy jogurt naturalny, sok wyciśnięty z cytryn oraz skórkę otartą z cytryny. Miksujemy do połączenia składników.
Wsypujemy suche składniki, mieszamy szpatułką do połączenia. Ciasto będzie lekko grudkowate. 
Wsypujemy pokrojone w kostkę truskawki. Delikatnie mieszamy z ciastem.
Przekładamy ciasto do wyłożonej papilotkami formy. 

Pieczemy przez 22-25 minut. Patyczek wbity i wyciągnięty z babeczki powinien być suchy. 
Wyciągamy babeczki z piekarnika, lekko studzimy w formie, a następnie co całkowitego przestygnięcia na kratce. 

Przygotowujemy krem: 150g truskawek miksujemy blenderem na puree. Przekładamy do rondelka, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, by część wody odparowała.  Ściągamy z ognia, przekładamy do zamrażarki do całkowitego wystygnięcia.
Masło ucieramy kilka minut na puszystą masę. Dodajemy stopniowo szklankę cukru pudru, ucieramy. Następnie na zmianę dodajemy połowę puree i pozostałą szklankę cukru pudru. Wkładamy krem na ok 15 minut do lodówki, by lekko stężał. 
150g truskawek kroimy w kosteczkę. Układamy na wierzchu każdej babeczki.
Wyciągamy krem z lodówki, przekładamy do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką. Dekorujemy babeczki, przykrywając truskawki.
Wierzch dekorujemy truskawkami. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego ;)


1 komentarz:

  1. właśnie skończyłam piec te muffinki, są tak pyszne że się boję, że nie dotrwają wieczora :))

    OdpowiedzUsuń