Ciastka Samoas

Samoas cookies - amerykańskie ciastka harcerek - kruche ciasto zatopione w czekoladzie, prażony kokos oraz rozpuszczone krówki.
Do tej pory na blogu zazwyczaj pojawiały się opisy w stylu: bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Dziś jednak mamy inny przypadek. Ciastka nadal są proste, jednak ich wykonanie: wycięcie każdego ciastka, ozdobienie warstwą kokosową, wymaga odrobinę więcej czasu, ale zapewniam, że warto :)

Składniki na ok 48 ciastek
Ciasto
  • 200g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki mleka
 Wiezrzch
  • 200g wiórek kokosowych
  • 400g krówek
  • 10 łyżek mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej 

Przygotowujemy kruche ciasto. Mikserem ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Stopniowo dodajemy suche składniki do masła, na przemian z mlekiem, ucierając do uzyskania jednolitego ciasta. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180C. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na dwie części. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość oko 4 mm. Za pomocą wycinarki do ciastek lub szklanki/kieliszka o średnicy ok. 8 cm wycinamy duże koła. W środku każdego z nich wycinamy mniejsze, o średnicy ok. 4cm. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 7-9 minut, do uzyskania lekko złotego koloru. Ponieważ z przepisu uzyskamy ok 48 ciastek, konieczne jest pieczenie ich w 3 seriach. Kiedy ciastka zostaną upieczone układamy je na kratce i odstawiamy do całkowite wystygnięcia. 
Obniżamy temperaturę piekarnika do 150C.

W tym czasie przygotowujemy wierzch. Kokos wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 8 minut, mieszając kokos kilka razy, by przypiekał się równomiernie i nie dopuścić do jego przypalenia. Wyciągamy z piekarnika, przesypujemy do dużej miski.


W kąpieli wodnej rozpuszczamy krówki z mlekiem i solą. Przelewamy 3/4 karmelu do kokosu. Mieszamy do połączenia. Kokos z karmelem zrobią się bardzo gęste, ale musimy się trochę pomęczyć jak najdokładniej mieszając, aby dobrze się połączyły i skleiły. 

Pozostałą 1/4 karmelu zużywamy żeby nałożyć na ciastka "bazę" pod kokos. Każde ciastko smarujemy delikatnie odrobiną karmelu. Następnie na nie nakładamy masę kokosową. Jeśli karmel zgęstnieje w trakcie wykonywania ciastek, możemy go podgrzać w kąpieli wodnej, by lepiej się rozprowadzał. Ciastka odkładamy na 15 minut do stężenia. 

W tym czasie rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej. W rozpuszczonej czekoladzie moczymy dno każdego ciastka, następnie odkładamy do góry dnem na przygotowaną tackę lub blaszkę. Odstawiamy ciastka do stężenia czekolady.  Możemy je też włożyć na kilkanaście minut do lodówki, by przyspieszyć ten proces.
Kiedy czekolada się siądzie, odwracamy ciastka kokosem do góry. Podgrzewamy w kąpieli wodnej pozostałą czekoladę. Polewamy ciastka po wierzchu pozostałą czekoladą.

Smacznego ;)






1 komentarz:

  1. Ale urocze! Smaki idealne dla mnie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń