Samoas cookies - amerykańskie ciastka harcerek - kruche ciasto zatopione w czekoladzie, prażony kokos oraz rozpuszczone krówki.
Do tej pory na blogu zazwyczaj pojawiały się opisy w stylu: bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Dziś jednak mamy inny przypadek. Ciastka nadal są proste, jednak ich wykonanie: wycięcie każdego ciastka, ozdobienie warstwą kokosową, wymaga odrobinę więcej czasu, ale zapewniam, że warto :)
Składniki na ok 48 ciastek
Ciasto
- 200g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki mleka
- 200g wiórek kokosowych
- 400g krówek
- 10 łyżek mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 150g czekolady gorzkiej
- 100g czekolady mlecznej
Przygotowujemy kruche ciasto. Mikserem ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Stopniowo dodajemy suche składniki do masła, na przemian z mlekiem, ucierając do uzyskania jednolitego ciasta. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180C. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na dwie części. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość oko 4 mm. Za pomocą wycinarki do ciastek lub szklanki/kieliszka o średnicy ok. 8 cm wycinamy duże koła. W środku każdego z nich wycinamy mniejsze, o średnicy ok. 4cm. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 7-9 minut, do uzyskania lekko złotego koloru. Ponieważ z przepisu uzyskamy ok 48 ciastek, konieczne jest pieczenie ich w 3 seriach. Kiedy ciastka zostaną upieczone układamy je na kratce i odstawiamy do całkowite wystygnięcia.
Obniżamy temperaturę piekarnika do 150C.
W tym czasie przygotowujemy wierzch. Kokos wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 8 minut, mieszając kokos kilka razy, by przypiekał się równomiernie i nie dopuścić do jego przypalenia. Wyciągamy z piekarnika, przesypujemy do dużej miski.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy krówki z mlekiem i solą. Przelewamy 3/4 karmelu do kokosu. Mieszamy do połączenia. Kokos z karmelem zrobią się bardzo gęste, ale musimy się trochę pomęczyć jak najdokładniej mieszając, aby dobrze się połączyły i skleiły.
Pozostałą 1/4 karmelu zużywamy żeby nałożyć na ciastka "bazę" pod kokos. Każde ciastko smarujemy delikatnie odrobiną karmelu. Następnie na nie nakładamy masę kokosową. Jeśli karmel zgęstnieje w trakcie wykonywania ciastek, możemy go podgrzać w kąpieli wodnej, by lepiej się rozprowadzał. Ciastka odkładamy na 15 minut do stężenia.
Kiedy czekolada się siądzie, odwracamy ciastka kokosem do góry. Podgrzewamy w kąpieli wodnej pozostałą czekoladę. Polewamy ciastka po wierzchu pozostałą czekoladą.
Smacznego ;)
Ale urocze! Smaki idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/