Ciastka z masłem orzechowym, groszkami czekoladowymi i karmelowymi czekoladkami

Wariacja na temat popularnych chocolate chip cookies. W tym wydaniu z moimi dwoma ulubionymi dodatkami: masłem orzechowym oraz karmelem. Ciastka są miękkie w środku, delikatne, a po przegryzieniu czeka nas słodka niespodzianka w formie płynnego karmelu :)

Składniki na 24 sztuki 
  • 100 g masła
  • 200 g masła orzechowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100g czekoladowych groszków
  • 12 czekoladek krówkowych  
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Masło, masło orzechowe i cukier ucieramy na gładką masę. Dodajemy jajka, ucieramy do połączenia. 
Mąkę mieszamy z solą, sodą i proszkiem do pieczenia.
Stopniowo dodajemy do mąkę do masy i miksujemy do połączenia. Na końcu ciasto powinno być bardzo gęste. Dodajemy groszki czekoladowe. Ręcznie lub za pomocą łyżki łączymy je z ciastem.
Czekoladki kroimy na pół. Nabieramy dłonią ciasto, taką ilość, by zmieściła się w nim połówka czekoladki. Rozpłaszczamy ciasto na dłoni, na środek kładziemy połówkę czekoladki. Zawijamy ciasto wokół czekoladki, formując kulkę. Lekko ją spłaszczamy. Układamy ciastka na wyłożonej papierem blaszce, po 12 sztuk. Pieczemy w dwóch rzutach, po 12 minut. 

Wyciągamy z piekarnika, studzimy na kratce.

Smacznego ;)

1 komentarz:

  1. I to są moje smaki! Nie ma to jak ciasteczka z PB i czekoladą :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń