W końcu je dostałam! Rękaw cukierniczy oraz końcówki do dekorowania Wilton. Nie mogło więc obyć się bez cupcake'ów udekorowanych właśnie przy ich pomocy. Dopóki ich nie spróbowałam, nie miałam pojęcia jakie znaczenia ma porządna końcówka przy dekorowaniu babeczek. Prezentują się nieziemsko! Jak prosto z amerykańskiej cukierni.
Jeśli chodzi o babeczki to jest z nimi troszkę zachodu, ale warto. Ciasto wychodzi delikatne, lekko mokre w środku, z wyraźną nutą cynamonu. Idealnie współgra z jabłkowym wsadem oraz lekko karmelowym kremem.
Składniki na 12 sztuk
Ciasto
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta imbiru
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 6 krówek
Nadzienie jabłkowe
- 2 jabłka
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sok z 1/4 cytryny
Krem
- 200 g masła
- 1 łyżeczka sosu karmelowego z tego przepisu lub gotowego
- 1 1/2 szklanka cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta cynamonu
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 4 krówki
- sos karmelowy
- nadzienie jabłkowe
Piekarnik nagrzewamy do 180C. Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę, imbir i sól mieszamy w misce. Masło rozpuszczamy w rondelku. Przelewamy do misy miksera, dodajemy cukier, ucieramy do połączenia. Dodajemy jajka, ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jogurt naturalny, miksujemy do połączenia. Wsypujemy suche składniki, za pomocą szpatułki mieszamy do połączenia. Krówki kroimy na drobną kostkę, wsypujemy do ciasta, mieszamy.
Przekładamy ciasto do papilotek. Pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy babeczki, odstawiamy do całkowitego przestygnięcia
Przygotowujemy nadzienie jabłkowe. Jabłka kroimy na drobną kostkę. Wrzucamy do rondelka, dodajemy masło, cukier, cynamon i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
Jeśli chcemy użyć domowego sosu karmelowego przygotowujemy go z tego przepisu, z ok 1/5 składników.
Przygotowujemy krem. Masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy sos karmelowy, miksujemy do połączenia. Wsypujemy cukier puder, sól i cynamon. Ucieramy na gładką masę. Dodajemy śmietanę, miksujemy chwilkę, by uzyskać pożądaną konsystencję.
Przechodzimy do dekorowania babek. Z każdej babeczki, z jej środka, wydłubujemy ok łyżeczkę ciasta. W miejsce ciasta, wkładamy po łyżeczce nadzienia jabłkowego. Polewamy po wierzchu niepełną łyżeczką karmelu. Na wierzch wyciskamy krem. Krem dekorujemy kosteczkami pokrojonej krówki i odrobiną nadzienia jabłkowego.
Wyglądają cudnie! Chyba nie poprzestałabym na jednej ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/