Syrop czekoladowy



Syrop czekoladowy można używać jako dodatek do kawy, lodów, pancake'ów, milkshake'ów. Jest dziecinnie prosty w wykonaniu, z łatwo dostępnych składników. Polecam zamiast sztucznych sklepowych sosów czekoladowych. 
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki ciemnego kakao
  • 2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  •  ⅛ łyżeczki soli

W dużym rondelku podgrzewamy wodę z kakao, mieszamy do połączenia składników. Następnie wsypujemy cukier i cukier wanilinowy  i gotujemy przez około 3 minuty, od momentu kiedy zacznie się gotować, na średnim ogniu, uważając, by mikstura nie wykipiała. Ściągamy z ognia, dodajemy sól, mieszamy. Odstawiamy na bok do wystygnięcia. Przelewamy do zamykanego słoiczka lub buteleczki.


Smacznego ;)

1 komentarz: