Kolejny przepis z jeżynami to jogurtowo-jeżynowe lody na patyku. Są mocno owocowe, z dodatkiem jogurtu naturalnego, który równoważy smak. Dziecinnie proste w wykonaniu, idealne na upalne dni. Właściwie nie potrzebujecie nawet foremek. Wystarczą plastikowe kubeczki np. po jogurcie i do tego drewniane patyczki do lodów, dostępne prawie w każdym sklepie spożywczym. :)
Składniki na 8 lodów
Warstwa jeżynowa
- 500 g jeżyn
- 5 łyżek cukru
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru
Jeżyny ucieramy z cukrem za pomocą blendera na gładkie puree, przez kilka minut. Przecieramy je przez gęste sitko, by oddzielić płyn od pestek. Wyrzucamy pestki, płyn odstawiamy na bok.
Jogurt ucieramy z cukrem, za pomocą blendera, przez około 2 minuty, tak by cukier się rozpuścił.
Przekładamy płyn do foremek. Na zmianę po 2-3 łyżki warstwy jeżynowej, a następnie jogurtowej, do samego końca foremki. Wbijamy patyczki. Tak przygotowane lody wkładamy do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by lody całkowicie zastygły. Jeśli nie mamy gotowych foremek, możemy przygotować lody np. w kubeczkach po jogurcie lub w plastikowych kubkach, a za patyczki użyć właśnie drewnianych patyczków do lodów. Najlepiej je wbić kiedy lody lekko stężeją w zamrażarce, warto sprawdzać ich stan co jakieś 15-20 minut. Można też zrobić pokrywkę z foli aluminiowej, zrobić małe nacięcie na środku i wbić patyczek, tak by folia go przytrzymała.
Gdy lody będą gotowe do podania, foremki polewamy przez ciepłą wodą przez około 15 sekund, a następnie wyciągamy z nich lody.
Smacznego ;)
Przepis bierze udział w akcjach :
Gdy lody będą gotowe do podania, foremki polewamy przez ciepłą wodą przez około 15 sekund, a następnie wyciągamy z nich lody.
Smacznego ;)
Przepis bierze udział w akcjach :



Cudne parasolkowe foremki!
OdpowiedzUsuńWidzę, że nie tylko u mnie urodzaj na jeżyny :)
OdpowiedzUsuńPyszne lody zrobiłaś :) Ja właśnie kręcę sorbet :)