Tiramisu z Malinami


Mam to szczęście, że mieszkam na wsi i wystarczy że wyjdę z domu na pole, przejdę się w pole i mogę nazbierać pełną miskę malin. I to do jeszcze pysznych, słodkich polnych malin.
Ostatnio robiłam makaroniki i zostało mi dużo żółtek. A najlepszym sposobem na wykorzystanie żółtek jest zrobienie pysznego i bardzo prostego tiramisu  z malinami.

Składniki
  • szklanka mocnej, słodkiej czarnej kawy
  • 140 g biszkoptów lady fingers
  • 5 żółtek
  • 5  łyżek cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g malin
  • ciemne kakao do posypania

Zaparzamy szklankę mocnej kawy, słodzimy ją dwiema łyżeczkami cukru. Przelewamy ją do średniej wielkości miseczki. 

W dużej metalowej miseczce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę przez około 5 minut. Dodajemy do niej mascarpone, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. 

Biszkopty maczamy w kawie i bardzo szybko je z niej wyciągamy, by nie nasiąkły nią za bardzo. Połową biszkoptów wykładamy dno płaskiego naczynia. Na wierzch przekładamy połowę kremu mascarpone. Posypujemy połową malin. Kolejno wykładamy drugą warstwę biszkoptów, a następnie kremu z mascarpone. Wkładamy na minimum 4 godziny do lodówki. Posypujemy kakao i pozostałymi malinami.
Najlepiej smakuje po schłodzeniu przez całą noc w lodówce.

Smacznego ;)


Przepis bierze udział w akcji :
Lato w pełni!

2 komentarze:

  1. Robiąc owocowe Tiramisu Włosi nie używają ponczu z kawy lecz z soków owocowych lub wódek owocowych. Polecam spróbuj - nie gryzie się tak. Sympatyczne ciao Eliza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie następny pomysł do spróbowania :)
      Ale wg mnie nic w takim połączeniu się nie gryzie, ja uwielbiam ten deser nawet pomimo tego, że kawy w ogóle nie pijam ;)

      Usuń