Domowe Chipsy z Dipem Tzatziki


Chyba nic nie sprawia mi takiej przyjemności jak domowe wykonanie jakiegoś popularnego produktu. Tak było na przykład w  przypadku masła orzechowego. Tak jest również dziś. Mamy wtedy świadomość co jemy. Dodatkowo dochodzi do tego satysfakcja, że udało nam się to zrobić samemu. Mnie do wykonania chipsów zachęcił trwający mundial. Oglądanie meczy z rodziną lub znajomymi możemy potraktować jako świetną okazję oddanie się grzesznej przyjemności, jaką jest kosztowanie tej nie do końca zdrowej przekąski ;) Może następnym razem kiedy zaprosicie do siebie znajomych na imprezę warto zaimponować gościom i zaserwować własne, domowe chipsy zamiast tych kupnych. Ja przypuszczam, że u mnie w domu sklepowe już się nie będą pojawiać :)

Składniki

Chipsy
  • 400 g ziemniaków
  • olej do smażenia 
  • sól

Dip Tzatziki 
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1 mały ogórek
  • 2 ząbki czosnku 
  • łyżeczka koperku
  • sól i pieprz

Ziemniaki myjemy, następnie zeskrobujemy z nich skórkę. Za pomocą szatkownicy mandoliny kuchennej kroimy ziemniaki na cieniutkie plasterki. 


Plasterki ziemniaków wkładamy do zimnej wody, by nie sczerniały.
Na patelnie wlewamy olej na wysokość ok 1cm. Rozgrzewamy go. W tym czasie wyciągamy z wody porcję plasterków ziemniaków. Odsączamy je na ręczniku papierowym, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy ziemniaki do momentu, aż będą równomiernie zarumienione.

 

Usmażone chipsy wykładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz. Czynność powtarzamy ze wszystkimi plasterkami ziemniaków. 
Chipsy obficie posypujemy solą.
Gdy chipsy są gotowe przygotowujemy dip tzatziki. Ogórka obieramy ze skórki, następnie ścieramy na drobnych oczkach tarła. Dodajemy go do jogurtu. Dodajemy wyciśnięty czosnek, koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy.

Smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz