Mini Banoffee Pies

Jedna z najbardziej klasycznych tart w wydaniu mini. Według mnie hit z kilku powodów. Pierwszym z nich na pewno jest pyszne połączenie smaku czekoladowego toffi i bananów, na spodzie z ciasteczek digestive, przykrytych bitą śmietaną.
 Dodatkowo wykonanie ich jest ekstremalnie szybkie i łatwe. Jedna porcja w sam raz dla jednej osoby.
Przy niewielkim wkładzie pracy otrzymujemy efektowny deser, idealny na co dzień, jak i na przyjęcie gości.

Składniki na 5 mini tart
  • paczka (188 g) ciastek holenderskich (lub innych typu digestive)
  • 75 g masła
  • 200 g masy krówkowej czekoladowej
  • 3 średniej wielkości banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki (min 30%)
  • starta na tarce czekolada gorzka

Ciasteczka kruszymy na drobne okruszki w robocie kuchennym lub ręcznie, przy pomocy moździerza. Przesypujemy do miseczki. Masło rozpuszczamy, następnie przelewamy do miseczki z pokruszonymi ciastkami, mieszamy do połączenia składników. Wykładamy do  foremek, za pomocą łyżki rozprowadzamy równomiernie po dnie i bokach. Na warstwę ciasta wykładamy masę krówkową, rozkładamy po powierzchni całego ciasta. 
Banany kroimy na plasterki, mieszamy z sokiem z cytryny. Wykładamy je na warstwę krówkową. 
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Przekładamy na warstwę bananów. Posypujemy startą czekoladą. 
Wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz