Bułeczki Scones


Mam straszną słabość do książek wszelkiego rodzaju, także tych kucharskich. Kiedy byłam w Anglii, kupiłam aż 3 książki kucharskie (moja słabość jest tak ogromna, że jak je kupowałam, nie myślałam wcale o tym, że ważą tonę i będzie nadbagaż. Później oczywiście był płacz, zgrzytanie zębów i ubieranie na siebie 10 warstw ubrań, byleby tylko wszystko zmieścić ;)). 
Jedną z tych książek jest "The Great British Book of Baking" (kolejną moją słabością jest prawie wszystko, co brytyjskie ;)). Tak się złożyło, że jak do tej pory niewiele korzystałam z tej książki. Teraz postanowiłam to nadrobić. Pierwszym przepisem jaki wypróbowałam jest właśnie przepis na bułeczki scones, tradycyjny brytyjski wypiek. Ich zaletą jest łatwość oraz szybkość wykonania (nie zawierają drożdży). Są mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na wierzchu. Najlepsze jeszcze ciepłe, przełożone dżemem truskawkowym oraz bitą śmietaną (tradycyjnie clotted cream). Kolejne przepisy z tej książki na pewno pojawią się jeszcze na blogu.;)
 
Składniki na 16 małych bułeczek
  • 500 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka 
  • opcjonalnie 50 g rodzynek i 50 g suszonej żurawiny (lub 100 g rodzynek lub 100 g żurawiny)
Opcjonalnie do przełożenia
  • bita śmietana
  • dżem truskawkowy lub malinowy
Piekarnik nagrzewamy do 220. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy proszek do pieczenia, sól oraz cukier, wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i palcami ugniatamy tak składniki, aby z mieszanki uzyskać dość duże okruchy (jak na kruszonkę). W osobnej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy całość, za pomocą szpatułki, do połączenia składników. Wsypujemy żurawinę i rodzynki (jeśli używamy), mieszamy. Ciasto powinno być bardzo elastyczne i raczej dość mokre. 

Stolnicę obficie wysypujemy mąką. Przekładamy na nią ciasto. Wyrabiamy je przez kilkanaście sekund, tak by wszystkie składniki się połączyły. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 cm. Za pomocą wycinarki o średnicy 6 cm (np. szklanki) wycinamy z ciast koła. Przekładamy je na przygotowaną blaszkę. Pieczemy przez 10-12 minut.

Po upieczeniu chwilę je studzimy. Przrzekładamy bitą śmietaną i dżemem. Smaczne są także bez dodatków.

Smacznego ;)

1 komentarz: