Jabłkowe Kruche Babeczki - Mini Apple Pies

Dziś wstęp bardzo krótki, ponieważ myślę, że nikogo nie trzeba jakoś specjalnie przekonywać do połączenia kruchego ciasta z jabłkami w kostce, cynamonem oraz rodzynkami i to jeszcze w formie babeczki.


Składniki na 12 sztuk

Ciasto
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 130 g zimnego masła
  • 80 g zimnej margaryny
  • 4 łyżki zimnej wody

Nadzienie
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • łyżka soku z cytryny


Z mąki, cukru i pokrojonych na kawałki masła i margaryny zagniatamy ciasto, dodajemy wodę wyrabiamy ciasto na gładką masę i formujemy kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na 15 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Formę na muffiny smarujemy masłem.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miseczki, dodajemy rodzynki, cukier, cynamon i sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy.

Wyciągamy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm, Z ciasta wycinamy koła o średnicy ok 10 cm. Wykładamy nimi gniazda formy na muffiny. Do każdego rozkładamy równomiernie nadzienie. Z pozostałego ciasta wycinamy koła o średnicy ok 6 cm. Brzeg kół smarujemy mlekiem. Nakładamy ciasto na każdą babeczkę. Sklejamy dokładnie brzegi.Możemy dowolnie udekorować pozostałym ciastem. Wierzch smarujemy odrobiną mleka.
Pieczemy przez 22-25 minut, do momentu aż ciasto lekko się przyrumieni.
Studzimy na kratce przez około 20 minut.

Smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz