Lemon Meringue Pie - Cytrynowa Tarta z Bezą

Niedawno dostałam nową formę na tartę. Przesłanie było jasne - chcemy więcej tart ;) Postanowiłam więc zacząć od jednej z najbardziej klasycznych - Lemon Meringue Pie, czyli cytrynowej tarty z bezą. Warstwa cytrynowa powstała na bazie żółtek i mleka skondensowanego, dzięki czemu jest bardzo puszysta. Całość dopełnia równie puszysta, delikatna, wysoka beza.

Ciasto
  • 280 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • jajko
Nadzienie
  • 6 żółtek
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • sok wyciśnięty z 4 cytryn
Beza
  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej


Do mąki dodajemy posiekane masło, cukier puder i jajko. Wyrabiamy ciasto, następnie zagniatamy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy na 30 minut do lodówki.

Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Formę na tartę o średnicy 29cm smarujemy masłem. Wyciągamy ciasto z lodówki. Odkrajamy 1/5 ciasta, chowamy je z powrotem do lodówki. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy, a następnie wykładamy nim dno formy. Pieczemy 12 minut. Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na 30 minut do przestygnięcia.

Przygotowujemy nadzienie. W misce ubijamy żółtka na puszystą, jasną masę, przez około 5 minut. Następnie stopniowo dodajemy mleko skondensowane. Na koniec dodajemy sok z cytryn, miksujemy do połączenia składników.
Wyciągamy pozostałe ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na cienki pasek, wykładamy nim brzeg formy. Na ciasto wylewamy przygotowane nadzienie. Wkładamy do nagrzanego do 180°C  piekarnika. Pieczemy przez 15 minut. Wyciągamy ciasto z piekarnika, odkładamy na 30 minut do wystygnięcia.

Przygotowujemy bezę. Białka upijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, a na samym końcu mąkę ziemniaczaną.
Wykładamy pianę na przestygniętą masę. Pieczemy przez 10-12 minut w temperaturze 150°C. Beza powinna być przyrumieniona, należy jednak obserwować, by się nie przypaliła.

Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz