Ciasteczka z masłem orzechowym i snickersami

Przez długi czas podchodziłam sceptycznie do masła orzechowego. Jakoś nigdy nie miałam okazji go spróbować, a też specjalnie nie ciągnęło mnie do niego (skoro nie jest słodkie to jaki sens kupować ;)). Na szczęście, dwa miesiące wspólnego mieszkania z miłośniczką tego specyfiku, zmieniło moje nastawienie. Dlatego, jeśli nigdy nie próbowaliście masła orzechowego, gorąco zachęcam. Na tym blog z pewnością pojawią się jeszcze wypieki z jego użyciem. 
Dzisiejszy wypiek jest bardzo aromatyczny,a w czasie pieczenia w całym domu roznosił się piękny zapach. Ciasteczka kruche, słodkie, z mocnym, orzechowym smakiem. Robi się je bardzo łatwo i szybko, więc jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ale nie chcecie spędzać pół dnia w kuchni lub gdy chcecie podać gościom coś domowego,ale nie macie czasu, są one świetnym rozwiązaniem.


Składniki na ok. 16 sztuk
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki (150g) cukru
  • 125 g masła orzechowego
  • 1 szklanka (140g) mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 4 batoniki snickers


Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę na muffiny smarujemy tłuszczem.

Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy na moment. W tym czasie siekamy dwa batoniki Snickers na drobne kawałeczki, pozostałe dwa na 18 kostek.
Masło przelewamy do miski. Dodajemy cukier, jajko oraz masło orzechowe. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Zmniejszamy obroty miksera, wsypujemy masło oraz sól. Mieszamy chwilę, tylko do połączenia składników. Wsypujemy drobno posiekane snickersy, mieszamy szpatułką.

Przekładamy ciasto do przygotowanej formy, po kopiatej łyżce do każdego gniazda. Do każdego ciasteczka wkładamy kosteczkę snickersa, lekko dociskamy.
Pieczmy 15-18 minut. Ciastka powinny mieć złoty kolor, a wbity w nie patyczek powinien być czysty. Studzimy na kratce przez około 30 minut.

Smacznego ;)
Follow my blog with Bloglovin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz