Bounty Cupcakes

Myślę, że to najwyższy czas na pierwsze babeczki na tym blogu. :) Do tej pory moimi ulubionymi były cupcakes ze snickersami i oreo. Idąc tym tropem, postanowiłam stworzyć babeczki na bazie batoników bounty. I muszę powiedzieć, że nie zawiodłam się. Zdecydowanie dołączą one do grona moich ulubionych. 
Ciasto jest mocno czekoladowe, miękkie i aromatyczne.
Krem powstał na bazie mleczka kokosowego, o dużej zawartości ekstraktu kokosowego, mocno schłodzonego, co umożliwiło jego ubicie. Myślę więc, że warto trzymać w lodówce zapasową puszkę mleka kokosowego :) Natomiast dodatek kokosu w kremie sprawia, że ma on wyrazisty smak i jest bardzo podobny do nadzienia popularnych batoników. 


Składniki na 12 sztuk

Babeczki
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 40 g ciemnego kakao
  • ½ szklanki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 60 ml mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 2 batoniki bounty

Krem
  • puszka (400 ml) mleka kokosowego ( schłodzonego przez minimum 24h, o jak najwyższej zawartości ekstraktu kokosowego)
  • 250 g serka mascarpone
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g wiórek kokosowych

Do ozdoby
  • 2 batoniki bounty
  • 50 g mlecznej czekolady

Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

W misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz wiórki kokosowe. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodajemy olej i mleko, miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy suche składniki,za pomocą szpatułki mieszkamy krótko, ciasto powinno być lekko grudkowate. 2 batoniki bounty kroimy na 12 części. Przekładamy ciasto do przygotowanej formy. Do każdego gniazda wkładamy po kawałku batonika, dociskamy, by schował się w cieście. Pieczemy przez 20 minut. Studzimy na kratce.

Przygotowujemy krem. Puszkę schłodzonego mleka kokosowego otwieramy od strony dna, płynna część będzie znajdować się wtedy na wierzchu. Odlewamy płyn (nie będzie nam on potrzebny), gęstą, stałą część mleczka przekładamy do miski.

Ubijamy mleczko, na puszysty krem, w konsystencji podobny do bitej śmietany. Dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder, miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy. Dekorujemy kremem babeczki. Bounty kroimy na małe kosteczki, które wbijamy w krem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią babeczki.

Smacznego ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz