Jest to propozycja zdecydowanie dla miłośników lodów i czekolady, a u mnie w domu na szczęście takich nie brakuje :) Deser bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Świetny sposób na urozmaicenie zwyczajnego spożywania lodów. Dla mnie najlepszym elementem są banany, które zimne idealnie równoważą słodycz lodów i dodatkowo orzeźwiają.
Składniki
- 1000 ml lodów czekoladowych
- 100 g masła
- 300 g ciastek typu digestive ( ja używałam holenderskich)
- 3 banany
- Odrobina soku z cytryny
- 2 batony mars
Wyciągamy lody z zamrażalnika.
Masło rozpuszczamy. Ciastka kruszymy na bardzo drobne kawałeczki
np. za pomocą robota kuchennego lub w plastikowym woreczku wałkiem. Wsypujemy do
miseczki i mieszamy z masłem. Formę na tatrę o średnicy 25 cm smarujemy masłem.
Dno oraz boki wykładamy mieszkanką masła z ciastkami. Banany kroimy w plasterki
i kropimy sokiem z cytryny. Wykładamy je na ciasto. Na wierzch kładziemy lody i
rozsmarowujemy je równomiernie. Na lodach układamy pokrojone w paseczki
batoniki mars.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz