W dzieciństwie, zarówno moim, jak i mojego rodzeństwa ulubionym wypiekiem były właśnie ciastka słoneczka. Kiedy babcia urządzała przyjęcie, pierwszym naszym pytaniem
było, czy są słoneczka.Zawsze były perfekcyjnie wykonane, każde takie
samo, z idealnie płaską warstwą lukru, pięknie zapakowane. Przypuszczam,
że mi nigdy nie uda się osiągnąć takiego efektu wizualnego, ale chociaż
smak jest ten sam. Pyszne kruchutkie ciasto i do tego lekko kwaśnawe
powidła, które świetnie uzupełniają smak.
Składniki na około 24 ciastka
Ciasto
- 300g mąki pszennej
- 50g cukru pudru
- 200 g miękkiego masła
- 3 żółtka
Lukier
- 1 białko
- 100g cukru pudru
Do przełożenia
- Mały słoiczek (290g) powideł śliwkowych
Wyrabiamy ciasto: mąkę, cukier puder, żółtka oraz posiekane
masło zagniatamy razem do połączenia składników i otrzymania jednolitej
masy. Gotowe ciasto zawijamy w folie
spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie robimy lukier: białko z cukrem pudrem ucieramy za pomocą miksera na gęstą i puszystą masę.
W międzyczasie robimy lukier: białko z cukrem pudrem ucieramy za pomocą miksera na gęstą i puszystą masę.
Wyciągamy ciasto z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180
stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
Dla wygody dzielimy ciasto na dwie części, rozwałkowujemy je
na grubość ok. 3-4 mm. Za pomocą wycinarki do ciastek lub szklanki wycinamy
kółka. Ja użyłam szklanki o średnicy 6 cm. Na każdy krążek nakładamy ok. pół łyżeczki
lukru, równo rozprowadzam i układamy kółka na blaszce.
Ciastka pieczemy w dwóch turach ok. 7-8 minut, najlepiej na
przedostatnim poziomie piekarnika, tak by lukier się za bardzo nie
przyrumienił. Powinien być raczej blady.
Składamy ciastka: na krążek nakładamy niepełną łyżeczkę
powidła śliwkowego, przykładamy drugim kółkiem.
Polecam włożyć ciastka do lodówki, aby powidło stężało.
Polecam włożyć ciastka do lodówki, aby powidło stężało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz