Brownies z kremem ciasteczkowym


Pierwszy przepis na blogu przenosi nas w czasy, kiedy jako dzieci zakradaliśmy się do kuchni, żeby poza czujnym wzrokiem rodziców podjeść trochę surowego ciasta, zanim zostanie włożone do piekarnika. Pewnie dużo z was myśli : „ale jak to jeść surowe ciasto, przecież to nie zdrowo”. Ale czy ktokolwiek z was sięga po słodycze dla zdrowia, czy może raczej przyjemności. Dlatego dziś chciałabym wam zaserwować ciasto w bardzo amerykańskim stylu, czyli brownies z kremem powstałym na bazie surowego ciasta na chocolate chip cookie. Ciasto inspirowane przepisem z  Brown Eyed Baker.


Składniki

Ciasto brownies
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g cukru
  • 4 średniej wielkości jajka
  • 125g mąki

Krem chocolate chip cookie dough
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 170 g mąki
  • 200 g gorzkiej czekolady posiekanej na drobne kawałki lub groszków czekoladowych

Przygotowanie ciasta 
Formę 22x34 cm wykładamy papierem do pieczenia, który następnie lekko smarujemy masłem. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. 

Połamaną na kostki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia.

W dużej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę (około  6 minut). Zmniejszamy obroty miksera na średnie i stopniowo dodajemy jaka, jedno po drugim. Dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy mąkę i miksujemy na najniższych obrotach miksera.  

Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Pieczemy ok. 22-25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka, czyli momentu kiedy włożony i wyjęty z ciasta drewniany patyczek będzie czysty. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowanie kremu
W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mleko i miksujemy do połączenia. Następnie zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy mąkę. Jeśli krem będzie za gęsty, możemy dodać więcej mleka. Na koniec wsypujemy  do kremu posiekaną czekoladę, mieszamy całość szpatułką.

Gotowy krem rozsmarowujemy na  chłodnym cieście. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aby krem stężał.

Smacznego ;)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz